CONTES per a trencar estereotips

Si voleu escoltar els contes, només heu de clicar sobre la imatge :)

DANIELA PIRATA
Un llibre escrit per Susanna Isern, il·lustrat per Gómez.i publicat per Nube Ocho Ediciones és la història d’una xiqueta molt aventurera i valenta que volia ser pirata però els pirates es reien d’ella i li deien que no podia ser-ho perquè era una xica. Què fa ella? Clarament es rebel·la i per això Daniela esdevé la nova heroïna de totes les xiquetes que, com ella volen ser pirates o qualsevol altra cosa que trenque estereotips de gènere perquè no hi ha oficis o gustos de xics o de xiques. Totes les persones podem ser igual de vàlides per a fer allò que ens proposem!



HÉCTOR EL HOMBRE EXTRAORDINARIAMENTE FUERTE
Escrit per l’autora parisina Magali Le Huche i publicat en editorial Pípala conta la història d’Hèctor, un home extraordinàriament fort que viu en un circ i que té un gran secret; li agrada fer punt de calça quan acaba la funció! Un dia hi ha un fort temporal i destrueix la carpa del circ i es descobreixen tots els secrets. Els seus amics l’humilien però Hèctor demostra que tots els coneixements són importants i amb el seu salva al circ. Amb aquest conte aprendrem que cal abandonar els prejudicis cap a les persones i no quedar-nos en la primera impressió. mirar 



EL DRAGÓN ZOG
Escrit per Julia Donaldson i il·lustrat per Axel Scheffler conta la història d’un drac  que va a l’escola a aprendre l’ofici de drac, ja sabeu, a colar, a tirar foc... i a raptar princeses però es troba amb una xiqueta que el cuida i li fa veure que la vida pot ser d’una altra manera si canvies la mirada i les persones no estem obligades a ser el que els altres esperen de nosaltres. 


Trobem el conte publicat per l’editorial Macmillan però també l’adaptació del conte al cinema. Sota el nom Zog, Dracs i heroïnes, trobem una pel·lícula divertida i emocionant per a tota la família. Una història acompanyada de quatre curts protagonitzats per xiquetes valentes i imaginatives amb un drac i una princesa poc convencionals. Ací podeu veure el resum de la pel·lícula.



LOS MIEDOS DEL CAPITÁN CAGURCIAS
Publicat per Somos Ocho Ediciones, escrit per José Carlos Andrés i il·lustrat per Sonja Wimmer és un divertit conte que explica la història d’un capità pirata que era supervalent, com tots els pirates però un dia va començar a sentir por per tot. És una divertida història de por per a llevar-se la por enfrontant-se a ella i per a desmuntar els estereotips masculins d’homes valents que no poden ni tindre por ni reconèixer-ho.


Acabarem aquest recull de contes amb un trilogia. Fa més de 30 anys l’escriptora italiana Adela Turín i la il·lustradora Nella Bosnia publiquen en l’editorial Lumen una sèrie de contes coeducatius que sota el nom A favor de las niñas esdevenen referents per a treballar la igualtat a les aules. Passats els anys l’editorial kalandraka els reedita i hui en dia continuen sent una col·lecció de referència. Els contes que hui us presentem són:

UNA FELIZ CATÀSTROFE
És la història d’una família de ratolins: el pare treballava i llegia el periòdic i la mare s’ocupava de les tasques domèstiques però no se li valorava el seu treball. Un dia va ocórrer un fet que va canviar per sempre la vida familiar, es van canviar els papers i ja res va tornar a ser com abans. Aquesta antiga història ens vindrà bé per a reflexionar sobre el paper de les dones en la família i en la societat i ens ajudarà a eliminar estereotips masclistes que encara hui viuen entre nosaltres.



LA VERITABLE HISTÒRIA DELS BONOBOS AMB ULLERES 
És la divertida història d’una tribu de bonobos que es passaven el dia rosegant fruits i llavors que recollien les bonobes fins que un dia, es senten discriminades i poc valorades i escapen de la tribu obligant als bonobos a realitzar totes les tasques que elles realitzaven. Aquest és un clàssic en coeducació ja que parla sobre la importància del repartiment de les tasques domèstiques i reivindica l’esforç de les dones per trencar els rols establerts en la societat. 



ARTURO Y CLEMENTINA
Conta la història d’una parella de tortugues que s’enamoren i es casen. Clementina sent el desig de fer coses que la fan feliç però Arturo, lluny d’alegrar-se, intenta comprar el seu benestar amb regals convertint-la en un objecte més de la seua vida però... Què farà Clementina?



Entrades populars d'aquest blog

CONTES per a totes i tots

IDEES PER A PREVINDRE la violència de gènere

15 DE MAIG, DIA INTERNACIONAL DE LES FAMÍLIES