JOCS I JOGUINES lliures d'estereotips

Jugar és una experiència única, divertida i enriquidora que afavoreix el desenvolupament personal dels xiquets i les xiquetes alhora que és font d’aprenentatge. Mitjançant el joc adquireixen habilitats, destreses i coneixements, però també aprenen a relacionar-se i enriqueixen el seu món de valors que els ajuden a construir les seues identitats per això és fonamental reflexionar sobre el tipus de jocs i joguines que els oferim.

És preocupant passejar-se per algunes botigues de joguines i observar que encara hi ha “passadissos rosa o blaus” on ens fan creure que hi ha jocs i joguines per a xics o per a xiques. També és increïble veure com a través dels mitjans de comunicació entra a les nostres llars publicitat farcida d’estereotips de gènere i ens fan creure que als xiquets i a les xiquetes els agrada jugar a coses diferents quan la realitat és una de ben diferent.

Està en les nostres mans escollir jocs i joguines que reflectisquen la diversitat, que ajuden a promoure totes les capacitats i habilitats dels xiquets i les xiquetes, que potencien la igualtat de participació, que estiguen lliures d’etiquetes socials i que fomenten la creativitat. És important escoltar els gustos dels infants, però hem d’evitar dir sí a tot. Pensem de vegades “Més és menys”!


Escorcollant per les xarxes ens hem trobat que hi ha una preocupació creixent per l’ús del joc i les joguines ni sexistes ni violentes. Ací us deixem alguns exemples:

 





Poca broma, veritat!

Des d’aquest bloc us volem ajudar a reflexionar sobre quin tipus de jocs i joguines oferim als nostres xiquets i a les nostres xiquetes per això us deixem alguns documents que ens semblen interessants:

D’una banda us presentem la cooperativa de dones  FIL A L’AGULLA, una colla de professionals de diferents àmbits que treballen per la transformació personal i social i, mitjançant molts recursos que publiquen al bloc, donen suport a la diversitat i la llibertat per canviar el món i convertir-lo en un lloc més social i més igualitari. Aquest col·lectiu és un increïble descobriment que hem fet perquè al seu bloc podem trobar moltíssims recursos que ens serviran tant per a l’escola com per a donar suport a les famílies en temes molt diversos. Alguns d’ells són creacions pròpies i d’altres enllaços a articles d’interés. Però hui us volem presentar el dossier que han elaborat sobre jocs i joguines no sexistes que aporta idees a l’hora d’escollir les joguines  i és molt recomanable.

També trobem interessant la campanya del joc no sexista i no violent  “En la infància comienza el juego” de la Junta d’Andalusia on comparteix amb nosaltres el decàleg del Joc i el joguet no sexista elaborat per l’Institut Andalús de la Dona.


Finalment volem compartir el document Jocs, joguines i lleure no sexista publicat pel centre de documentació de l’Institut Català de les Dones, de la Generalitat de Catalunya  un recull documental  on s’inclouen monografies, estudis, contes infantils, jocs educatius, audiovisuals i recursos electrònics, entre d’altres amb alguns comentaris informatius sobre els documents ressenyats.


És una evidència! Està en les nostres mans transformar la realitat, convertir aquesta societat en un espai lliure d’estereotips per als nostres xiquets i xiquetes i ho podem fer mitjançant xicotetes accions. Potser ha arribat el moment de posar el nostre gra de sorra en la construcció d’una societat on totes i tots ens puguem expressar lliurement, de trencar amb el rosa i el blau i construir un món ple de colors per a totes i per a tots.

I quina millor manera trobeu que fer-ho jugant? 

Al Bosco volem contribuir a jugar amb igualtat per això hem agafat la campanya Ondara, Nadal amb igualtat, hem canviat algunes paraules, n'hem afegit unes altres i compartim amb les famílies de la nostra escola esta magnífica idea que sembla escrita per nosaltres perquè són justs els nostres pensaments. 
Per unes Festes d'Hivern plenes de rialles i de vida, Juguem amb igualtat!









Entrades populars d'aquest blog

CONTES per a trencar estereotips

CONTES per a totes i tots

IDEES PER A PREVINDRE la violència de gènere

15 DE MAIG, DIA INTERNACIONAL DE LES FAMÍLIES