RECURSOS sobre Dones i Ciència

De recursos sobre la visibilització de les dones a la Ciència hi ha milers però calia fer un recull d’aquells que poden ser útils per a la nostra tasca educativa així que ací teniu una primera aproximació. Cada paraula marcada en color o imatge és un enllaç a algun recurs, cliqueu si voleu accedir.

L’EFECTE MATILDA

És el nom que rep la discriminació patida per les dones científiques al llarg de la història per negar-los l’autoria dels seus descobriments. Aquest es posa en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera dona activista en denunciar la falta d’aquests referents femenins.

L’Associació de Dones investigadores i tecnòlogues (AMIT) creu que la falta de referents femenins té un impacte negatiu en les aspiracions professionals de les xiquetes per això llancen la campanya #NomoreMatildas que té com a objectiu recuperar referents femenins i portar-los als llibres de text per a que desperten amb el seu exemple, troballes i aportacions la vocació científica de les xiquetes que fins avui havien pensat que eren cosa d’homes.  En esta pàgina força recomanable podem trobar vídeos, contes, biografies i un annex per al llibre de ciències espectacular. Ací us deixem un exemple...

CIENTÍFICAS: PASADO, PRESENTE Y FUTURO

Amb aquesta mateixa línia us presentem la web d’un grup de cinc investigadores i un investigador de la Universitat de Sevilla que construeixen una obra de teatre i un bon grapat de recursos didàctics per a que el professorat treballe amb l’alumnat abans de la representació que tampoc podeu perdre-us. Encara que nosaltres no podem gaudir de l’obra, podem usar els recursos. D’ací us recomanem el CÒMIC amb la vida dibuixada de cinc dones científiques (Hipàtia d’Alexandria, Ada Lovelace, Marie Curie, Rosalind Franklin i Hedy Lamarr) amb una gran qualitat i molt fidedigne. 

i el vídeo CIENTÍFICAS EN CORTO on s’explica la vida de les cinc científiques però són les pròpies actrius qui ho fan en primera persona.

DIBUIXOS PER A PINTAR

INICIATIVA 11F és un web creada el 2016 per un grup de persones de l’àmbit científic on podem trobar molts recursos molt interessant, entre ell trobem uns DIBUIXOS DE DONES CIENTÍFIQUES PER A PODER PINTAR i que de segur ens ajuda a l’hora de programar activitats per les xiquetes i xiquets més menuts.

En aquesta web de la Universitat d’Alacant podem trobar moltes PROPOSTES DIDÀCTIQUES que ens ajudaran a treballar la igualtat a les aules partint del concepte dona i ciència.

  

CONTES i LLIBRES

L’Editorial ACICOM ( Associació Ciutadania i Comunicació) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació Cultura i Esports  publiquen els llibres EXPLORADORES DE LA CIÈNCIA i EXPLORADORES INTRÈPIDES podem trobar tant en valencià com en castellà. Aquest recurs és força atractiu i ens permetrà conèixer dones científiques valencianes i d’arreu del món. Es podrà treballar en totes les etapes educatives encara que  es recomana per al Tercer Cicle. Cliqueu sobre la imatge per accedir al llibre en pdf.

 

ELS CONTES DE #NoMoreMatildas

L'efecte Matilda ha privat moltes dones científiques d'aparéixer en els llibres.  El projecte #NoMoreMatildas ha creat aquests contes il·lustrats imaginant com hauria sigut la vida dels científics si hagueren sigut dones. Cliqueu sobre la imatge i podreu accedir a tots els contes.




ELS CONTES DE LA LAURA I EL JOAN

És una col·lecció de contes, que s’edita des de l’any 2007 per la Generalitat de Catalunya i té per objectiu fomentar les vocacions científiques entre els xiquets i les xiquetes de 3r i 4rt de primària. Els contes volen complementar la feina que es duu a terme habitualment a les escoles, i per això s'hi ha volgut integrar elements que aporten valors relacionats, entre altres, amb la igualtat de gènere, els mitjans de transport i els hàbits alimentaris. Fins ara s’han publicat 26 contes de la Laura i en Joan, estan disponibles en versió digital clicant sobre la imatge i van acompanyats d’una guia didàctica que serveix d’orientació al professorat a l’hora de desenvolupar a l’aula activitats interactives que es poden dur a terme al web.


DONES DE CIÈNCIA

Aquest fascinant llibre posa en relleu les contribucions de cinquanta dones notables als camps de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques, des del món antic fins als nostres dies. Aquesta col·lecció també conté infografies sobre temes rellevants com a equips de laboratori, taxes de dones que treballen en camps relatius a la ciència i un glossari científic il·lustrat.


DESVENTURAS DE LA CIENCIA. ANÉCDOTAS DE CIENTÍFICOS TODOTERRENO

Un conte divertit de Jim Jourdane i Marta Aulet on científics de tots els continents comparteixen les seues millors anècdotes, des de selves colombianes fins l’Antàrtida. Les il·lustracions posen de relleu les  errades dels científics  i ens mostra com és un dia qualsevol en el camp de la investigació.

LAS CHICAS SON DE CIENCIAS. 25 científicas que cambiaron en mundo

Aquest llibre d’Irene Cívico i Sergio Parra il·lustrat per Núria Aparicio i publicat per Editorial Montena és un llibre recomanat a partir de 12 anys que ens mostra en un llenguatge senzill 25 exemples de supercientífiques que demostren que la ciència també és cosa de xiques.

 


MARIE CURIE I EL MISTERI DELS ÀTOMS

La Col·lecció Vides Genials de la Ciència de l’editorial Editex és una proposta que ens explica en clau d'humor, la vida d’alguns dels personatges més brillants de la ciència. Ells mateix ens relaten, en primera persona, la seua vida i els seus descobriments plens d'anècdotes curioses i divertides. La forma més amena d'acostar-se a la ciència i de conéixer a les grans figures que han canviat la història de la humanitat.


Hui us recomanem MARIE CURIE I EL MISTERI DELS ÀTOMS, un llibre ben entretingut de Lucca Novelli publicat a l’editorial Editex dins la col·lecció: Vides Genials de la Ciència.

En ella descobrirem no sols en la vida de la qual probablement va ser la dona més important en el món de la Ciència del segle XX, sinó també en els seus apassionants descobriments en Física i Química. Les seues investigacions científiques apareixen explicades de manera senzilla i comprensible per als joves lectors.

i ací un altre meravellós conte...

Clica per a escoltar el conte
JOCS SOBRE DONES CIENTÍFIQUES

En el web INICIATIVA 11F podem trobar enllaços a diversos materials que es poden utilitzar per a tractar el tema Dona i ciència.  Nosaltres hem fet una tria de tres recursos que hui us presentem i podeu accedir a ells clicant sobre les imatges, però us assegurem que hi ha moltíssim més i molt interessants. No us la podeu perdre!

JOC DE CARTES

El joc de cartes WOMEN IN SCIENCE és una idea d’Anouk Charles i Benoît Fries i presenta a 44 científiques de disciplines variades. La baralla està composta per 52 cartes dibuixades per l'artista Francis Collie i la podem descarregar en castellà en esta web. Jugant amb aquesta particular baralla podem aprendre sobre les aportacions científiques d’aquestes dones i oferir models tan als xiquets com a les xiquetes. 

 

AUCA DE LES CIENTÍFIQUES

L’auca de les científiques del Mare Nostrum és un joc creat per Lara Ferrando Esteve  i dissenyat per  Margarida Sancho Escrig. Forma part de las activitats de la Universitat Jaume I per a la Nit Mediterrània de les investigadores  i en ell destaca la labor de les dones mediterrànies en la ciència.


OCA DE DONES CIENTÍFIQUES

Amb aquest joc també podem aprendre les vides de les dones que van contribuir i segueixen aportant a les ciències socials: psicologia, pedagogia, sociologia, filosofia, antropologia, història, economia i geografia. Este particular joc de l’Oca ha sigut creat pel col·lectiu Desayunos Feministas per a poder-se utilitzar de forma lliure.

PERSONATGES EN JOC

És una col·lecció de materials educatius multimèdia que té per objectiu donar a conèixer personatges de la història de la ciència i la tecnologia de Catalunya als estudiants de primària. Amb el joc com a fil conductor, aquesta iniciativa presenta un entorn de treball amb materials sobre diversos PERSONATGES, la seva obra i el seu context històric. En ella trobem la primera metgessa que es va llicenciar a Espanya, DOLORS ALEU RIERA  i la farmacèutica CREU CASAS que va ser la primera catedràtica de Botànica de l’Estat espanyol.

BIOGRAFIES DE DONES CIENTÍFIQUES

Ací us deixem un recull d’històries apassionants sobre algunes d’aquestes dones tan intel·ligents com encisadores. En esta selecció podem trobar una gran diversitat de formats; des de teatres realitzats per alumnes d’altres escoles després d’investigar sobre la vida d’una d’elles a biografies dibuixades. 

Cançons

Aquestes cançonetes infantils interpretades per la cantant cubana Lucrecia, serien un bon aliat tant per a Infantil com per a primer i segon cicle de primària. Amb elles podríem introduir-nos en al vida d’aquestes dones fascinants que van haver de salvar molts obstacles per lluitar per allò en el que creien.

 WANGARI MAATHAI, biòloga


ISABEL ZENDAL, infermera

FLORENCE NIGHTINGALE, infermera

RACHEL CARSON, biòloga

JANE GOODALL, primatòloga


Històries infantils

Per als més xicotets us recomanem aquestes biografies que van fer al programa els Lunnis de leyenda que són molt senzilles, aclaridores i acaben sempre en una cançoneta divertida que ajuda a la comprensió.

WANGARI MAATHAI, biòloga

JANE GOODALL, primatòloga

MARIECURIE, investigadora


Però també hi ha biografies interessants fora d'aquest format:

ADA LOVELACE, la primera programadora de la història 

ADA, LA ENCANTADORA DE NÚMEROS  (teatre)

ADA LA ENCANTADORA DE NÚMEROS   (audio)


MARIE CURIE, la primera dona en aconseguir un premi Nobel pel seu treball i l’única en obtindre’n dos.

MARIE CURIE Draw My Life

MARIE CURIE  Ellas más

MARGARITA SALAS



Entrevistes

Finalment hem fet un recull d’algunes entrevistes a les pròpies científiques que ens permetran conèixer els seus pensaments i com comuniquen.

JANE GOODALL, primatòloga/ Mi mensaje a las niñas que quieren ser científicas.


MARGARITA SALAS
, bioquímica/ 
El mensaje de Margarita Salas para las niñas que quieren ser científicas

Entrevistamos a Margarita Salas, investigadora y ex compañera de Severo Ochoa  

MARGARITA SALAS | La entrevista TVE (2009)


ELENA ESTRELLES. UN JARDÍ DE CIÈNCIA (2020)

El Banc de Germoplasma és la unitat tècnica del Jardí Botànic que s'encarrega de conservar a llarg termini material vegetal viu, fonamentalment llavors i espores. Elena Estrelles, conservadora del Banc de Germoplasma de la Universitat de València ens explica tots els detalls al vídeo d'Un Jardí de Ciència.


I a continuació la MINISÈRIE de 10 capítols breus DE MAYOR QUIERO SER CIENTÍFICA en els quals les mateixes científiques expliquen als xiquets i xiquetes en que consisteix el seu treball.

DESCUBRIENDO CIENTÍFICAS

La fundació Seneca de la Regió de Múrcia ens ofereix un recurs molt interessant i de fàcil accés a la informació. Només hem de clicar sobre una de les 38 il·lustracions de les científiques que proposen per a descobrir la seua biografia.

12 MUJERES QUE TRANSFORMARON LA CIENCIA

El canal CuriosaMente, per celebrar el Dia Internacional de la dona i la Xiqueta en la Ciència l’any 2018, publica aquest vídeo que ens ajudarà a conèixer a 12 dones que van canviar el món de la ciència.


15 MUJERES CIENTÍFICAS PARA ESTUDIAR EN EL AULA

El mitjà de comunicació digital d’innovació Educativa Educación3.0 publica aquest ARTICLE amb la biografia de 15 dones científiques que durant anys han estat a l’ombra i han sigut clau tant en l’avanç de la ciència com en la configuració del món tal com el coneixem encara.

MUJERES CIENTÍFICAS QUE DEBERÍAS CONOCER

En aquest ARTICLE publicat per la revista Muy Interesante, es pretén donar veu a algunes de les grans ments brillants de la història de la ciència, dones científiques silenciades per la seua condició de gènere que són les vertaderes autores de moltes de les troballes de la ciència malgrat que van ser els homes que treballaven amb elles qui s’emportaren el reconeixement. En este article es ret un homenatge a aquelles científiques que han viscut en l’anonimat i que, sense elles, l’evolució de la ciència no hauria estat la mateixa. A més a més, inclou també una xicoteta selecció de les científiques espanyoles de major renom en l’actualitat.

I en esta mateixa línia trobem aquests articles que són també molt inspiradors.

7 MUJERES CIENTÍFICAS ESPAÑOLAS QUE ESTÁN REVOLUCIONANDO LA CIENCIA 

MUJERES CIENTÍFICAS: 8MUJERES IMPORTANTES EN LA HISTORIA DE LA CIENCIA


DONES I CIÈNCIA A LA HISTÒRIA  

Sabíeu que en 1368 va haver una metgessa jueva a València que va ser molt famosa o que al llarga de la història han hagut 24 dones científiques guardonades amb el premi Nobel pels seus descobriments científics?  En l’apartat Dones i ciència a la història del web Dones i Ciència de la Generalitat de Catalunya trobarem científiques reconegudes a Catalunya, als territoris de parla catalana, Dones de ciència guardonades ambel Nobel i altres dones de ciència rellevants que ens ajudaran amb la visibilització de la tasca duta a terme per les dones en el món científic al llarg de la història, tant al nostre país com més enllà de les nostres fronteres.


  

VÍDEOS QUE CREEN CONSCIÈNCIA

LES DONES EN LA CIÈNCIA

Aquest senzill vídeo elaborat per alumnat de la Universitat de València pretén encoratjar les noves generacions de joves a escollir el camí desitjat sense importar les expectatives socials. En ell s’explica el paper de la dona en la ciència actual amb dades així com el paper d’algunes d’elles al llarg de la història.

LAS MUJERES A LA VANGUARDIA DE LOS DESCUBRIMIENTOS CIENTÍFICOS

Les Nacions Unides promociona aquest emocionant vídeo de dones pioneres que estan a l’avantguarda de les investigacions científiques, com Mouminatou Barry, Amanda Mbhele i Alessandra Lombardi. Elles ens conten experiències en primera persona i envien un missatge d’empoderament a les noves generacions de dones i xiquetes en el camp de la ciència i la tecnologia. Les científiques s’expressen en anglés però està subtitulat.


SÍNTESIS: Mujer y ciència

Aquest documental per a adults és una conversa amb científics i científiques que ens permet conèixer el seu punt de vista sobre la situació de la  ciència i la tecnologia en l’actualitat. És emocionant escoltar a Maria Blasco explicant que els laboratoris en l’actualitat estan composats majoritàriament per dones però, com no coneixem aquesta data, ens fem una imatge no real de la situació actual.

 

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES I LES NENES EN LA CIÈNCIA 2019

100TÍFIQUES. Oblideu-vos dels estereotips i lluiteu pel que us agrada.

Dones i ciència. Pioneres.


Amb tots aquests referents femenins en la ciència només cal posar-nos mans a l'obra i contribuir al seu coneixement a les aules. Podem canviar la història. Està en les nostres mans.


Entrades populars d'aquest blog

CONTES per a trencar estereotips

CONTES per a totes i tots

IDEES PER A PREVINDRE la violència de gènere

15 DE MAIG, DIA INTERNACIONAL DE LES FAMÍLIES