IDEES PER A PREVINDRE la violència de gènere

Clicant ACÍ esbrinarem el dossier de treball que, com cada any, ens apropen les amigues del Col·lectiu 8 de març d’Alcoi. És un material molt recomanable, ben treballat, amb moltes propostes ambientades en els temps que vivim i que seqüència activitats per a tots els nivells educatius.





A continuació proposem aquesta selecció de vídeos que, mitjançant cançons, contes o experiments sociològics i en pocs minuts, ens permet tractar el tema de la violència de gènere i parlar-ne a l’aula en l’assemblea o fent debats d’opinió. 

Esperem que us agraden i us siguen de profit!

SUPERLOLA

Comencem amb aquest conte escrit per Gema Otero que conta la història de Lola, una xiqueta que valora la diversitat en les xiquetes i s’accepta tal com és per això es sent meravellosament bé. Ella de major vol ser una vertadera Superheroïna per ajudar els demés! 

Ací teniu la història contada en forma de rap infantil d’allò més divertit.


Per si us agrada més el format de conte, us proposem una adaptació de la història en teatre de titelles.

O si ho preferiu, ací teniu una lectura realitzada per uns xiquets i xiquetes dins del projecte "Un cole en colores" de Tenerife.

Per acabar amb Superlola, us adjuntem un enllaç a una guia didàctica que us proporcionarà eines per a reflexionar amb l’alumnat sobre el valor de la igualtat, el respecte a la diferència i la resolució pacífica de conflictes, la llibertat, l’autoestima i l’empoderament de els xiquetes, la lliure expressió de les emocions i les relacions afectives saludables i igualitàries. 


ARTURO Y CLEMENTINA

Conta la història d’una parella de tortugues que s’enamoren i es casen. Clementina sent el desig de fer coses que la fan feliç però Arturo, lluny d’alegrar-se, intenta comprar el seu benestar amb regals convertint-la en un objecte més de la seua vida però... Què farà Clementina?

Aquest conte es pot treballar gairebé en tots els nivells, només canviaria la manera d’enfocar el tractament. Si voleu utilitzar aquest conte en els i les més majors, ací teniu una GUIA per a poder extreure idees amb un bon grapat d’activitats.


EL MALTRATO "SUTIL”

Aquesta és la història d’una xiqueta que és molt bonica però el seu entorn va posant-li al cap idees estereotipades de com ha de ser una xica guapa convertint-la en una altra persona més trista i més infeliç. Aquest conte, mitjançant les seues fantàstiques il·lustracions, pretén fer-nos reflexionar sobre la importància de ser autèntics per a poder evitar el maltractament i la depressió. Cada persona és valuosa per ser com és i la vertadera bellesa és una actitud per això és molt  important tindre una bona autoestima i estimar-nos tal com som. 

Podem treballar-lo en gran grup contestant a preguntes com Qui era la protagonista, Quines pressions rep i de qui, si ens hem sentit alguna vegada com la protagonista...


Finalment us deixem alguns vídeos interessants que són més adequats per a xiquets i xiquetes més majors:

 

CANVIA EL CONTE

El projecte Little Revolutions, amb el suport de l’Institut Català de les Dones, es suma a les campanyes de visibilitat #MeToo per denunciar la normalització de la violència masclista en els contes infantils.

A través d’aquest vídeo es vol mostrar com la història de La Caputxeta Vermella és un cas evident d’agressió sexual naturalitzada en un conte universal i aparentment innocent, i amb el qual perpetuem de forma continuada un abús que es normalitza i s’interioritza. 

LA BELLA I LA BÈSTIA. És possible canviar per amor?

Aquest és un experiment realitzat amb el conte de “La Bella i la Bèstia” on, mitjançant la recreació d’algunes escenes de la història, reflexionem sobre les relacions entre els xics i les xiques i si és possible canviar per amor.

NO ÉS NORMAL

Aquest colpidor Curt, on dos germans dialoguen sobre la violència exercida pel pare a casa, només seria adequat en alumnat més gran i molt treballat en el tema de la igualtat. Alumnat acostumat a analitzar les situacions i els serviria per a reflexionar sobre la importància de no normalitzar la violència.


Com deia José Saramago “Si el món alguna vegada aconsegueix ser millor, soles haurà sigut per nosaltres i amb nosaltres”. Les nostres xicotetes accions contribueixen cada dia, sense cap mena de dubte, a construir un món més igualitari i més segur. 

Gràcies per formar part d’aquest canvi.




Entrades populars d'aquest blog

CONTES per a trencar estereotips

CONTES per a totes i tots

15 DE MAIG, DIA INTERNACIONAL DE LES FAMÍLIES